След 5 юли Goole няма да индексира сайтове, които не работят на мобилни устройства

04.06.2024 г.
Защо е важно сайтът да има мобилна версия?

През 2016 г. стартира инициативата mobile first indexing, която предстои да бъде завършена като процес на 5 юли 2024 (източник: Search Engine Land). Причината според Google да започне процеса тогава, че вижда повече мобилни търсения, отколкото търсения на настолен компютър на дневна база. Така без значение колко добро бе съдържанието на вашия уебсайт, ако то не бе оптимизирано за гледане на смартфон или таблет, последва промяна в класиране и трафик.

Mobile-friendly vs Mobile-first Indexing: Какво е предизвикателството?

Джон Мюлер от Google съветва собствениците на сайтове, че удобството за мобилни устройства (mobile-frindly) не е същото като готовност за индексиране на първо място (mobile-first indexing) за мобилни устройства. Или с други думи - един сайт може да бъде проектиран за мобилни устройства и все още да не се счита за готов за mobile-first indexing на Google за мобилни устройства, ако не отговаря на необходимите критерии.

Google използва различни уеб роботи в зависимост от това, дали сайтът е в mobile-first indexing за мобилни устройства или обикновения индекс.

Собствениците на сайтове, които полагат грижи за SEO оптимизацията на сайта, могат да видят в Search Console, дали Google използва мобилната или настолната версия на Google bot, за да обходи техния сайт.

Проблем ли е, че все още нямате мобилна версия на сайта?

Отговорът е "да", съдейки по споделеното от Джон Мюлер: „Ако съдържанието на вашия сайт изобщо не е достъпно с мобилно устройство, то вече няма да може да се индексира.“ За успешно индексиране в Google се изисква сайтът да бъде създаден според изискванията за мобилна достъпност.



Допълнителна информация:


Нашият опит в туристическия сектор
Проектирали сме туристически уеб сайтове за широк кръг клиенти
617+
ТУРИСТИЧЕСКИ УЕБ САЙТА
20+
ГОДИНИ ОПИТ
От нашите клиенти
Виж повече
Смятам, че създадохте много добър дизайн, сайтът е функционален, екипът се справи страхотно, за което благодаря.
Руслан Иванов / Nomad Travel
Благодарим на целия екип за изработката на нашия сайт - бързо, коректно и професионално отношение.
Елена Стоянова / Dream Team Travel
Екипът на ProStudio реализираха идеята ни за сайт, като професионално ни съветваха и водеха по правилния път. Благодарни сме за резултата и препоръчваме отличното им съдействие на всеки един!
Магдалена Тенева / Travel Manager
Ние сме изключително благодарни за отделеното време и усилия по изработката на нашият сайт и сме доволни от крайния резултат, който надмина очакванията ни. По време на работата получихме професионализъм, точност и коректност.
Травелинк-Грийн Ейджънси
ProStudio предоставят висококачествени решения за изработване и поддръжка на уебсайтове, които напълно отговарят на нашите нужди и изисквания.
Йоанна Дочевска
Изключително съм доволен от Вашата работа, професионално отношение, изключително отзивчиви, бърза реакция и търпеливи към всичките ни изисквания.
Павел Руйков
Изразяваме БЛАГОДАРНОСТ на целия екип на ProStudio, за проявения изключително добър професионализъм.
Ивелина Анчева / Spark Travel